});

L’APARADOR ONLINE DEL COMERÇ, SERVEIS I INDÚSTRIA

Inici   >   Notícies   >   ‘Mirades que cuiden’, la xarxa de comerços per detectar situacions de solitud no volguda

‘Mirades que cuiden’, la xarxa de comerços per detectar situacions de solitud no volguda

El projecte ‘Bon dia’ s’amplia amb aquesta xarxa de comerços i persones que podran alertar als Serveis Socials si detecten alguna situació de risc en persones majors de 80 anys que viuen soles

Abordar la solitud no volguda de les persones grans en comunitat i fent-nos tots responsables. Aquest és l’objectiu del ‘Mirades que cuiden’, el nou programa impulsat en el marc del projecte ‘Bon dia’ i que vol crear una xarxa de comerços que podran alertar a Serveis Socials en cas que detectin alguna situació anòmala.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ho explicava així davant els mitjans de comunicació: “Els comerços que s’adhereixin al programa si detecten que una persona gran que anava a comprar tots els dies el pa està dies sense anar, podran avisar a Serveis Socials de l’Ajuntament, que engegarà un protocol per esbrinar els motius i si ha passat alguna cosa”. “El comerç de proximitat és on el client té un contacte més directe amb el comerciant; molts ens coneixen de tota la vida, saben la nostra situació i és fàcil que puguin detectar quan hi ha alguna cosa que no funciona del tot bé”, afegia la regidora de Comerç i Mercat Municipal, Anna Tomàs, tot assenyalant que quan l’àrea de Drets Socials i de Ciutadania va traslladar el projecte a l’àrea de Comerç, no van dubtar en treballar conjuntament perquè diferents comerços del municipi i també del Mercat Municipal s’hi adherissin.

“Els comerços tindran un distintiu que els identificarà”, assenyalava la regidoria de Drets Socials i Ciutadania, Núria Ferré qui també donava més detalls del funcionament. “Hi haurà un formulari a través del qual els comerços podran explicar quina situació ha detectat i a partir d’allí es farà el desplegament d’atenció a través dels equips bàsics de serveis socials per mirar quina és la situació de la persona”, afegeix Ferré. Tot i que el projecte està pensat perquè qualsevol persona pugui alertar, de moment, el desplegament inicial es farà a través dels comerços.

Projecte Bon dia

‘Mirades que cuiden’ forma part del projecte més gran “Bon dia”, que es va iniciar al 2017 i que és un projecte viu que ha anat creixent tots aquests anys. Primer es va començar fent un anàlisi de totes les persones majors de 80 anys que vivien a la ciutat, i després s’han anat sumant agents. “Els primers, l’alumnat d’APESID de l’Institut Montsià amb el “Bon dia, compartim?”, després es va afegir l’acompanyament a les compres i a altres situacions en les que les persones grans també estaven soles; seguidament el “Fem rogle”, una activitat que va començar l’any passat amb l’alumnat d’APESID i que aquest any ja s’ha inclòs dintre de les activitats del Casal Cívic, professionalitzant l’activitat, i finalment ara, en lo “Mirades que cuiden””, descriu la regidora de Drets Socials i de Ciutadania.